Rata creditelor restante este în continuă creștere, județele „campioane“ fiind Galați, Ialomița și Bistrița-Năsăud. Analiștii estimează însă o ameliorare a situației restanțelor din a doua jumătate a acestui an.
Creditele restante la nivel național au ajuns la finele lunii noiembrie 2010, conform datelor BNR, la peste 16,3 miliarde de lei, ceea ce reprezintă 7,8% din 209,4 miliarde lei - totalul împrumuturilor acordate pe piața românească.
Aproximativ jumătate din creditele restante provine din împrumuturile contracte în moneda națională, adică 7,7 miliarde lei. Astfel, rata de neplată a creditelor în lei este de sub 10%. Prin comparație, rata creditelor restante acordate în moneda europeană a fost de 6,5% (8,6 miliarde lei credite restante din totalul de 132,26 miliarde lei, credite acordate în valută).
Lucian Anghel, economist-șef în cadrul BCR, afirmă că „în a doua parte a anului 2010 s-au resimțit prelungirea recesiunii și măsurile de austeritate“. Potrivit acestuia, în primul semestru din acest an, restanțele nu vor avea același ritm de creștere, însă calitatea portofoliului de credite va continua să se deterioreze. „În a doua jumătate a anului curent va exista o stagnare, iar din anul 2012 vom avea o îmbunătățire a portofoliului de credite“, crede Lucian Anghel.
Cele mai mari rate ale creditelor restante se înregistrau, la 30 noiembrie 2010, în județele Galați (13,41%), Ialomița (13,38%) și Bistrița-Năsăud (12,71%).
Dintre acestea, în Galați au fost acordate cele mai multe împrumuturi, mai exact în valoare de 4,18 miliarde lei. În judetul Ialomița împrumuturile acordate au totalizat 1,4 miliarde lei, iar în Bistrița –Năsăud, 2,15 miliarde lei. Alba și Suceava dețin locurile 4 și 5 în clasamentul județelor cu cele mai mari rate a creditelor restante. În Alba, ponderea împrumuturilor restante în totalul creditelor acordate a fost