Mii de persoane deţin acţiuni la Fondul Proprietatea la comun, fiind înregistraţi la Depozitarul Central în "conturi joint" pe care le împart cu mai mulţi moştenitori ai aceluiaşi fost proprietar. Ei nu pot să îşi tranzacţioneze acţiunile pe Bursă înainte de a trece pe la un notar.
Iulian Lepa, avocat specializat în despăgubiri şi el însuşi acţionar la Fondul Proprietatea, se află în situaţia de a împărţi cu sora sa un "cont joint" de acţiuni primite drept despăgubire pentru un teren care a aparţinut mamei sale şi a fost confiscat de comunişti.
"La Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, titlul de despăgubire s-a emis pe numele a două persoane pentru că eram doi moştenitori, iar conversia în acţiuni s-a făcut pe numele ambelor persoane. Cei de la Autoritate nu au mai stat să împartă acţiunile între doi moştenitori. În cazul meu va fi simplu, pentru că suntem doi fraţi, dar există situaţii în care şapte moştenitori, în grade diferite de rudenie cu fostul proprietar, împart acelaşi pachet de acţiuni la Fond. Pentru aceştia, partajul acţiunilor va fi mai complicat", a spus el.
Ce este Fondul Proprietatea?
Pentru ca acţionarii din "conturile joint" să îşi poată vinde acţiunile la Bursă începând din 25 ianuarie, când se listează Fondul, trebuie să meargă la notar pentru a-şi debloca acţiunile. La notar, există două soluţii: fie toţi moştenitorii merg la notar şi semnează o convenţie prin care sunt de acord să împuternicească pe unul dintre ei ca titular al acţiunilor şi să împartă banii rezultaţi ulterior din vânzarea acţiunilor.
Cu această convenţie merg la un broker care obţine extrasul de cont de la Depozitar şi care le dă posibilitatea ca ei să vândă acţiunile.
Această soluţie este mai ieftină decât obţinerea documentului de "ieşire din indiviziune" de la notar prin care se face "partajul" acţiunilor între toţ