Liderii sindicatelor şi ai unor patronate discută miercuri, 19 ianuarie, despre propunerile lor pentru modificarea Codului Muncii. Sugestiile vor fi trimise premierului Emil Boc până vineri.
Sindicaliştii şi patronii cer demisia ministrului de resort, Ioan Botiş. Ei subliniază că dintre cele 79 de articole care vor fi modificate în Codul Muncii, zece sunt în favoarea salariatului, iar 45 îl avantajează pe angajator.
Noul Cod al Muncii a stârnit controverse atât în rândul sindicatelor, cât şi în cel al patronatelor. Unul dintre motive se referă la faptul că în varianta iniţială, angajatorul putea concedia oricând un salariat, în schimbul a două salarii, pe când în noua variantă, concedierile se pot face mult mai uşor.
Dacă până acum predominau contractele de muncă pe perioadă nedeterminată, de-acum înainte, cele pe perioadă determinată se vor înmulţi. Asta înseamnă că angajatorul va putea face concedieri mai uşor.
Durata maximă a unui contract de muncă pe durată determinată creşte de la doi la trei ani.
Apoi, companiile nu mai plătesc salarii compensatorii în caz de disponibilizare.
Pe de altă parte, perioada de probă la angajare creşte la cel mult 45 de zile, faţă de 30 de zile, în prezent.
Noul Cod al Muncii mai prevede că munca suplimentară se va putea compensa cu zile libere în următoarele două luni, în loc de o lună, cum este în prezent.
În fine, un angajat va fi obligat să-şi ia concediu legat minimum zece zile lucrătoare consecutive, în loc de 15 zile, ca în forma actuală a Codului Muncii.
De partea sa, premierul susţine că noul Cod propus de Guvern va permite fiecărui român să muncească. Emil Boc a arătat că actualul document nu mai răspunde nevoilor de piaţă, nici pentru investitorii străini sau autohtoni, nici pentru românul de rând, nici pentru nevoile României în Uniunea Europeană.
Liderii s