Medicii de familie vor avea obligaţia de a asigura continuitatea asistenţei medicale primare în centrele de permanenţă, în afara programului de lucru.
Conform proiectului de act normativ al MS, aflat în dezbatere publică, medicii de familie aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate şi care îşi desfăşoară activitatea în localităţile arondate teritorial la centrele de permanenţă sunt obligaţi să asigure continuitatea asistenţei medicale primare în aceste centre, începând cu prima zi a săptămânii şi până vineri, între orele 15:00 şi 08:00. Şi în zilele de sâmbătă, duminică şi sărbători legale, serviciul de permanenţă se va efectua 24 de h, între orele 08:00-08:00.
Proiectul prevede ca, în cazul în care medicii de familie nu respectă obligaţiile impuse de noile reglementări, casele de asigurări de sănătate cu care sunt în relaţie contractuală să le diminueze cu 10% valoarea minimă garantată a punctului per capita, respectiv venitul lunar al medicilor nou-veniţi într-o localitate, stabilit în conformitate cu prevederile Contractului-cadru.
Prevederea conform căreia la nivel teritorial trebuiau organizate centre de permanenţă a existat şi până acum, dar prezenţa medicilor de familie nu era obligatorie.
Medicii de familie spun că acest proiect nu-i o noutate, ci chiar o necesitate. Dar pentru a asigura continuitatea asistenţei medicale primare în zonele rurale sunt necesare extinderea reţelei de centre de permanenţă, dotarea corespunzătoare a acestora şi plata civilizată a medicilor de familie pentru serviciile onorate. Potrivit MS, la nivel naţional, funcţionează 83 de centre fixe de permanenţă pentru care sunt încheiate contracte cu casele de asigurări de sănătate şi doar un centru mobil de permanenţă, în judeţul Botoşani. În 17 de judeţe şi în municipiul Bucureşti (Alba, Arad, Bacău, Bistriţa, Buzău,