SIF-urile au raportat la finele lui 2010 profituri cumulate de circa 390 mil. lei (91 milioane de euro), în scădere cu 36% faţă de rezultatele record raportate în 2009, în condiţiile în care nu au mai încasat dividende de la BCR şi au primit dividende mai mici de la BRD.
În plus, spre deosebire de 2009, când patru dintre SIF-uri au încasat câte 12,7 mil. euro de la grecii de la EFG Eurobank pentru participaţiile la Bancpost, iar SIF Oltenia (SIF5) a mai vândut şi pachetul de acţiuni de la Automobile Craiova cu 18 mil. euro, anul trecut societăţile de investiţii financiare nu au mai avut tranzacţii mari, cu valori de peste 10 mil. euro. În acest context, o parte dintre ele au apelat la vânzarea de acţiuni BRD, pentru a-şi atinge totuşi profiturile bugetate.
De exemplu, SIF Muntenia (SIF4) a vândut la finele anului pachete de acţiuni BRD de peste 80 mil. lei şi a raportat la finele lunii decembrie un profit net de 76 mil. lei. Pachetele vândute reprezintă aproape 1% din capitalul băncii. Şi SIF Transilvania (SIF3) a vândut în decembrie titluri BRD de circa 16 mil. lei.
Şi SIF Moldova (SIF2) a mai încasat în decembrie circa 2,8 milioane de lei din vânzarea titlurilor BRD, raportând la finele anului un profit net de 97,2 milioane de lei, foarte apropiat de cel din 2009.
SIF Moldova a vândut pe parcursul anului pachete semnificative de titluri BRD şi a cumpărat în loc acţiuni la Fondul Proprietatea, ajungând să deţină peste 1,14% din fond.
SIF Moldova a înregistrat anul trecut şi cea mai mică scădere a activului net, de 3,1%. Evoluţia indicatorilor financiari şi faptul că societatea a fost mai activă pe Bursă au făcut ca acţiunile SIF2 să încheie anul cu o creştere de 2%, faţă de celelalte, care au înregistrat scăderi.
Indicele BET-FI a pierdut anul trecut circa 8%.
La capitolul active, cea mai mare scădere, de peste 11%, a avut-o S