Mai multe spitale din ţară funcţionează fără acreditare din partea Ministerului Sănătăţii. Instituţiile medicale de la sate sunt în stare deplorabilă şi nu au parte de reparaţii ani de-a rândul.
Secţia de Traumatologie de la Spitalul raional Comrat nu a fost renovată timp de o sută de ani, de când a fost construită.
„Fii atent atunci când stai cu faţa în sus pe pat!", astfel de sfaturi îşi dau unul altuia pacienţii care vin să se interneze aici. În orice moment din vreun perete sau din podul salonului de spital se poate desprinde o bucată de tencuială, care, de multe ori, cade direct în ochii pacienţilor. Aşa i s-a întâmplat şi lui Gheorghe C. din Comrat, internat cu un picior rupt. „De pe pereţi plouă cu gunoaie. Pe sus suflă vântul, pe jos suflă vântul. O să plec de aici mai bolnav decât am venit", se plânge bărbatul.
ÎN CONTRADICŢIE CU LEGEA
Într-un spital cu atâtea probleme, utilajul medical modern aproape că nu mai are loc. De ani buni nu au mai fost schimbate aparatele pentru radiografia plămânilor şi aparatul pentru ultrasonografie. În ultimii ani la Spitalul din Comrat au fost renovate mai multe secţii. În pofida acestui fapt, instituţia nu este acreditată la Ministerul Sănătăţii. Într-o situaţie similară mai sunt Spitalele din Vulcăneşti, Comrat, Taraclia, Cahul, Călăraşi, Glodeni şi Hînceşti.
Chiar dacă legislaţia prevede că acestea nu au dreptul de a funcţiona, acest lucru nu se respectă. „Ce să-i faci, unde să se ducă lumea?", spune Mihai Magdei, viceministrul Sănătăţii.
Pentru starea proastă în care se află spitalele de la ţară, de vină sunt administraţiile publice locale, susţine viceministrul Sănătăţii Octavian Grama. „Reparaţiile în spitale nu trebuie să stea pe umerii Ministerului, care are sarcina de a elabora politici în sănătate. Cei care se plâng că o duc rău, înseamnă că nu au manageri buni la nive