Orice investitor care a obtinut profit din tranzactiile pe burse sau din schimburile de pe piata valutara internationala trebuie sa completeze la inceput de an declaratia privind veniturile realizate si sa o depuna la Administratia Fiscala de care apartine.
Pentru primele sase luni ale anului
In perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2010 impozitarea tranzactiilor realizate pe burse sau forex se facea prin retinerea a 1% din profitul marcat, urmand ca investitorii sa transmita Declaratia 200 de venituri catre Administratia Financiara, pentru a se face reglarea platii, luand in considerare o cota de 16%.
Desi de la 1 iulie fiscalitatea pentru aceste venituri s-a modificat, declaratia 200 pe anul precedent trebuie sa fie completata pentru primele sase luni.
Conform Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), declaratia 200 se completeaza de contribuabilii persoane fizice care obtin venituri din: activitati independente, din activitati agricole, din operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen si din transferul titluri de valoare.
In categoria titluri de valoare se includ titluri de stat, obligatiunile, actiunile si contracte derivate – futures sau optiuni.
La aceasta categorie intra si CFD-urile (contracte financiare pentru diferenta) pe actiuni oferite de Bursa din Sibiu, deoarece acestea sunt reglementate de catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare.
In cazul in care un investitor a detinut titluri de valoare mai mult de 365 de zile impozitul este de 1%, iar pentru cele detinute pentru mai putin de un an impozitul este de 16% pentru primele sase luni din 2010.
Dupa 1 iulie, toate castigurile din schimburi cu titluri de valoare indiferent de perioada de detinere se impoziteaza cu 16%.
Operatiunile de vanzare-cumparare de valuta la termen, pe baza de contract, se refera orice alte operatiuni de acest