România ocupa în 2009 locul doi ca număr de imigranţi est-europeni din Germania, după Polonia, relevă în ediţia de miercuri cotidianul elveţian Tribune de Geneve.
Astfel, în 2009, 130.000 dintre nou-veniţii din Germania erau originari din Polonia, 56.000 din România şi 29.000 din Bulgaria, în timp ce din Turcia au venit 30.000.
Cotidianul elveţian evocă aceste cifre în contextul în care premierul creştin-democrat din Bavaria, Horst Seehofer, şi-a exprimat intenţia de a stopa imigraţia arabă şi turcă, iar trei germani din zece consideră că 'străinii vin la noi /în Germania, n.r./ doar pentru a abuza de statul social', potrivit unui sondaj privind 'evoluţia ideilor extremei drepte'. La rândul său, ministrul de externe liberal Guido Westerwelle a apreciat că trebuie verificată contribuţia fiecărui nou imigrant, astfel ca acesta să nu fie singurul care să aibă de profitat de pe urma deplasării.
Dar, în pofida temerilor lui Seehofer şi ale altor responsabili germani, imigranţii din Germania provin în ultima vreme în cea mai mare parte din Europa de Est, şi nu din Turcia sau din lumea arabă, notează Tribune de Geneve.
Mai mult, ultimele statistici oficiale relevă că în 2008, pentru prima dată după 24 de ani, numărul persoanelor care au plecat din Germania l-a depăşit pe cel al noilor veniţi, tendinţă confirmată în 2009 cu 721.000 imigranţi, faţă de 734.000 de persoane care au plecat din această ţară.
Mehmet Kilic, expert al Verzilor în probleme de imigraţie, a subliniat că 'numărul turcilor care părăsesc Germania este mai mare în prezent cu o treime decât al celor care vin în ţară' şi tot mai mulţi tineri cu înaltă pregătire nu mai consideră Germania atractivă, preferând SUA, Canada, ori Istanbulul, în cazul tinerilor turci.
Expertul în demografie Reiner Klingholz a remarcat la rândul său că