Doi arheologi amatori au găsit un inel de aur masiv, cu sigiliu, specific secolelor I-III d.Hr. Asemenea inele sunt deosebit de rare şi valoroase, aparţinând unor reprezentanţi ai instituţiilor militare sau administrative ale Imperiului Roman.
Doi prieteni pasionaţi de istorie au descoperit în luna octombrie, în localitatea Bistra-Mureşului, din judeţul Mureş, un inel-sigiliu roman, din aur masiv cu camee, foarte probabil datând din anii 200. În aceste zile va fi finalizată la Bucureşti evaluarea inelului de către o echipă de specialişti din partea Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, acesta urmând a face parte din patrimoniul naţional istoric.
Din câte se pare, astfel de obiecte lipsesc chiar şi din colecţiile unor muzee importante din Europa, precum Luvru sau British Museum, având o valoare istorică inestimabilă. Pe partea frontală, inelul are incizată o scenă de luptă între personajele mitologice Hercule şi Antheu. Inelul se află într-o stare perfectă de conservare, fiind probabil pierdut în luptă de către o persoană de rang înalt din administraţia sau armata romană, un legatus pretorae sau un alt oficial din administraţie. Inele-sigilii originale de acest gen sunt foarte puţine găsite în teritoriile controlate de romani, cu atât mai puţin având o greutate atât de mare ca acesta (28,41 grame). „Foarte probabil, inelul a fost pierdut în timpul unei lupte duse de romanii aparţinând Legiunii V Macedonica (stabilită în zona oraşului Turda, judeţul Cluj n.r.) contra dacilor liberi. Datează probabil din anii 200, înainte de retragerea Aureliană, având o importanţă foarte mare pentru latinitatea poporului român”, spune Iuliu-Cristinel Pop, de profesie jurist, din Topliţa, unul dintre arheologii amatori care au realizat descoperirea de la Bistra Mureşului.
În ceea ce priveşte valoarea în bani a inelului, acesta a precizat că un inel asemănător