Reprezentanții și susținătorii proiectului canadienilor de la RMGC, care intenționează să exploateze cu cianuri aurul de la Roșia Montană, au sperat că 2010 va fi anul în care proiectul lor va demara. De altfel, Adriean Videanu, unul dintre principalii susținători ai RMGC din mediul politic autohton, în acel moment ministru al Economiei, declara pe 15 martie, foarte tranșant, că dacă proiectul nu va fi pornit în 2010, șansele acestuia tind spre zero.
“Dacă 2010 nu este un an în care să se ia o decizie, proiectul poate fi compromis. Deja se discută de foarte mulţi ani, este vorba şi de starea de spirit care este în jurul acestui proiect. Pe pieţele unde proiectul este listat a început să existe un semn de întrebare, de neîncredere asupra proiectului şi de aceea autorităţile statului trebuie să ia o decizie”, a afirmat, pe 15 martie 2010, Adriean Videanu, citat de ”Gândul”.
Încă de atunci estimam (detalii aici) că proiectul RMGC nu are cum să pornească în 2010. Estimare care s-a dovedit reală. Mai mult, în 2010, Roșia Montană a devenit dintr-o problemă națională, una internațională, acest caz fiind la originea unei Rezoluții a Parlamentului European, adoptată cu o majoritatea impresionantă (aproape 80%), de interzicere a folosirii cianurilor în minerit pe întreg teritoriul Uniunii Europene.
De asemenea, implicarea societății civile în combaterea proiectului RMGC a crescut în intensitate, iar RMGC a eșuat în tentativa de a obține (în mod ilegal – detalii aici și aici) un nou certificat de descărcare de sarcină pentru Masivul Cârnic (după ce acesta a fost anulat în mod definitiv și irevocabil de către instanțele de judecată).
Astfel, în acest moment, problema Roșiei Montane nu mai este atât de a stopa proiectul RMGC, ci de a oferi și susține altă alternativă de dezvoltare a localității și a zonei. Mai exact de valorificare a potențialului cultura