La Ungheni este "frontiera externă a Uniunii Europene" şi "este bine securizată", susţine poliţia de Frontieră română din punctul de trecere între Republica Moldova şi România. Aceasta se declară pregătită să adere la spaţiul Schengen, potrivit AFP.
Aici suntem la frontiera externă a Uniunii Europene şi suntem siguri că este bine securizată, afirmă poliţia de la punctul de frontieră apărut în mijlocul satului Ungheni, pe calea ferată, nu departe de râul Prut, ce desparte, pe o lungime de 600 de kilometri, Republica Moldova de România.
Satul are o populaţie de 1.000 de locuitori.
Înainte, controlam trenurile la 30 de kilometri de aici. Dar, pentru a răspunde cerinţelor Schengen, am construit acest punct de control, a declarat comandantul Poliţiei de Frontieră a judeţului Iaşi, Ştefan Alexa.
România, care a aderat la Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2007, a cheltuit peste un miliard de euro, dintre care 50% sunt fonduri europene, pentru a "implementa normele Schengen", relatează AFP, citată de Mediafax.
Alături de biserica ortodoxă din Ungheni, care difuzează slujbele la megafon, cele circa 12 trenuri de marfă şi pasageri între Republica Moldova şi România sunt verificate de vameşi şi poliţişti. Postul de frontieră este echipat cu 28 de camere de supraveghere şi este împrejmuit de un gard lung de 800 de metri.
Datorită unui aparat de control mobil, poliţiştii verifică dacă pasagerii sunt supuşi vreunor interdicţii. Calculatoarele lor sunt conectate la Interpol sau la Sistemul Informatic Schengen (SIS).
Pentru a garanta securitatea şi a lupta contra imigraţiei ilegale, cooperarea între poliţişti şi autorităţile judiciare a fost consolidată, conform unor criterii stricte.
Aici, noi îndeplinim condiţiile cerute de Schengen, lucru confirmat de rapoartele experţilor europeni, a subliniat Alexa.
Cu toate că România s