Autorităţile statelor membre se bazează pe exporturi, economisire şi investiţii străine. Totuşi, persistă frica de o explozie a datoriilor suverane. Sursa: REUTERS
Deşi încă mai sunt multe probleme de rezolvat precum cele ale Greciei, Irlandei, Portugaliei sau Spaniei, Europa este cu gândul la revenirea economică. Şi principalii piloni pe care ţările membre îşi bazează revenirea sunt exporturile, economisirea şi investiţiile străine. Iar România se numără printre ţările care nu au adoptat măsuri viabile de revenire.
După ce multe state au mizat pe vechile modele de revenire, şi-au dat seamă că acestea nu mai sunt o soluţie. Potrivit lui Richard Ensor, managing director Euromoney Institutional Investor, toţi au subestimat puterea de recuperare a economiilor.
"Trebuie să recunoaştem că vechiul model economic nu mai este valabil după această criză. Acum, exporturile sunt soluţia pentru revenire, în condiţiile în care infrastructura a fost neglijată în ultimii ani", a spus el, la conferinţa Euromoney de la Viena.
Şi deşi greul încă nu a trecut pentru unele state membre UE, sunt slabe şanse ca vreuna să părăsească alianţa, fapt crezut de o majoritate copleşitoare a bancherilor.
Întrebaţi dacă se aşteaptă ca în viitorul apropiat una din ţările membre UE să părăsească blocul comunitar, doar o foarte mică parte dintre cele câteva sute de bancheri prezenţi la conferinţa Euromoney din Viena au răspuns afirmativ.
Din planul de revenire nu lipseşte nici economisirea. Potrivit lui Alberto Verme, CEO Citi pe Europa, Orientul Mijlociu şi Africa, populaţia şi firmele trebuie să continue să economisească pentru a ajuta capitalul local.
UE, văzută mai bine din afară
Din afara UE, lucrurile se văd ceva mai clar. Cel puţin aşa dă impresia guvernatorul băncii centrale a Turciei, Durmus Yilmaz. Pot