Caloriferele din apartamentele a sute de mii de ieşeni riscă să devină obiecte de decor. Şi aceasta pentru că oficialii termocentralei nu reuşesc să găsească o soluţie pentru criza financiară în care se zbate instituţia de mai bine de patru ani.
Corespondentul RFI la Iaşi, Violeta Cincu
Romgaz Mediaş a redus la jumătate cantitatea de gaz metan livrată termocentralei din Iaşi. Facturile neachitate, în valoare de 41 de milioane de lei ar putea lăsa CET fără gaz metan.
Pentru a compensa, şefii centralei au trecut la arderea cantităţii de păcură din depozite, care este însă insuficientă. În acest moment, Termocentrala din Iaşi dispune de mai puţin de 15 mii de tone de huilă, cantitate care ajunge doar până la începutul lunii februarie.
Stocul de păcură ar asigura căldura pentru cel mult trei zile, însă şefii CET pot apela la rezerva de stat.
În vara anului trecut, timp de mai bine de trei săptămâni, ieşenii racordaţi la sistemul centralizat de încălzire nu au avut apă caldă. Tot din cauza datoriilor.
În acelaşi timp, însă, CET Iaşi are de recuperat importante sume de bani de la clienţi. Campaniile de sistare a apei calde şi a căldurii nu au dat rezultate. În ultimii 15 ani, în perioadele electorale, indiferent de nivelul datoriilor, CET Iaşi pare a fi funcţionat ca o instituţie de asistenţă socială.
Nici executarea silită a datornicilor nu s-a dovedit a fi o soluţie. Tot mai mulţi ieşeni au renunţat în ultimii ani la sistemul centralizat de încălzire, astfel încât oficialii termocentralei au încercat să facă tot mai dificilă procedura debranşării.
În acelaşi timp, presa locală a atras atenţia, la sfârşitul anului trecut, asupra faptului că oficialii termocentralei din Iaşi intenţionau să închirieze mai multe maşini de lux. Prefectul ameninţa la acea vreme că va sesiza DNA. Iaşi, Violeta Cincu
Caloriferele din a