Curtea Supremă a decis redeschiderea dosarului privind fraudarea, în 2003, a unui concurs din poliţie. Sursa: CODRIN PRISECARU
Generalul de poliţie Zaharia Toma, în prezent pensionar, va fi cercetat penal, din nou, în dosarul privind fraudarea unui concurs de numire a şefilor Serviciilor Judeţene de Combatere a Crimei Organizate, potrivit deciziei irevocabile a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
În decembrie, Curtea Supremă a decis că există probe clare că Toma este cel care a fraudat concursul organizat în anul 2003 la Şcoala de Agenţi de Poliţiei din Câmpina, deşi procurorii dispuseseră iniţial neînceperea urmăririi penale. Din comisia de examen au făcut parte chestorii Damian Miclea, şeful Direcţiei Generale de Combatere a Crimei Organizate şi Antidrog, şi Dan Fătuloiu, adjunctul instituţiei.
4,55 transformat în 7,25
În decursul anchetei a ieşit la iveală faptul că Zaharia Toma , pe atunci prim-adjunct al ministrului de interne, a modificat cu pixul notele candidaţilor şi a dispus numirea în funcţii a unor poliţişti care au obţinut nota 4 ori s-au clasat pe locurile doi şi trei. În dosarul penal se arată că sub comisarul Marinel Popescu, secretar al comisiei de examinare, i-a prezentat rezultatele chestorului Damian Miclea, preşedintele comisiei.
"Acesta le-a prezentat secretarului de stat Zaharia Toma. În urma discuţiilor pe care le-a avut cu secretarul de stat Zaharia Toma , chestorul Damian Miclea a solicitat secretarului comisiei să refacă tabelul cu rezultatele finale, astfel încât ofiţerul Ioan Oţel (fost şef al Serviciului de Crimă Organizată şi Antidrog Cluj - n.r.), care candidase pentru funcţia de şef serviciu, să figureze cu o notă în baza căreia să poată fi declarat admis. Acesta (Ioan Oţel - n.r.) figura în tabelul centralizator cu media 7,25, inferioară celei obţinute de ceilalţi doi ofiţe