După mai bine de 10 ani de navigat pe mări şi oceane, hunedoreanul Geani Angheluţă s-a decis cu circa opt ani în urmă să se aşeze cu serviciul într-un loc fix. Şi pentru că înainte de a fi inginer, domnia sa este marinar, locul acela fix l-a ales tot pe apă, pe o platformă petrolieră amplasată în largul coastelor Braziliei. Practic, specialistul hunedorean lucrează într-una din cele mai rentabile industrii de pe mapamond: extragerea ţiţeiului.
Americanii cu tehnologia, brazilienii cu petrolul
Hunedoreanul este angajatul companiei americane “Pride International” deţinătoarea platformelor petroliere aflate în exploatare în largul coastelor Braziliei. : “Platforma este o bijuterie tehnologică. Ea nu este fixă pe fundul mării. Pluteşte şi este controlată complet direct prin sateliţi geo-staţionari”, spune inginerul.
Platforma petrolieră
Naveta la locul de muncă se face cu elicopterul
Două sute de mii de dolari pe zi
Statul brazilian exploatează platformele companiei americane în regim de închiriere. De aceea, termenul de “down time” este coşmarul oricărui manager de platformă petrolieră. “Ultimul lucru care se ordonă pe o platformă petrolieră este stoparea producţiei. Singurul care poate să ia această decizie este managerul de platformă. El trebuie să aibă argumente extrem de bine întemeiate pentru a-şi motiva decizia, altfel îi va trebui zece vieţi să plătească daunele”, explică Geani Angheluţă. Pentru o singură platformă, Brazilia plăteşte firmei americane o chirie de 220.000 de dolari SUA pe zi. Dacă producţia de opreşte, penalităţile pe care trebuie să le plătească firma americană către guvernul brazilian sunt de ordinul milioanelor de dolari. Deci, nu opreşti petrolul decât dacă rişti o moarte colectivă în largul oceanului.
Securitate de cazarmă
Pentru a preîntâmpina