În timp ce ţara este încă în impas politic, fostul preşedinte stă departe într-un palat luxos pus la dispoziţie de familia regală saudită. Noile autorităţi încearcă să calmeze furia oamenilor, care nu vor să-i mai vadă la putere pe apropiaţii fostului dictator în guvernul de uniune naţională.
Mii de tunisieni au continuat şi ieri protestele de stradă în capitală, cerând retragerea miniştrilor din echipa fostului preşedinte Ben Alin din guvernul de tranziţie, şi aşa fragilizat de retragerea a patru membri aparţinând puternicului sindicat UGT. „Poporul se revoltă împotriva partizanilor lui Ben Ali„ , scandau manifestanţii încercuiţi de un important despozitiv de poliţie. În plus, au cerut scoaterea în afara legii a partidului fostului preşedinte. Prim-ministrul Ghannouchi şi preşedintele interimar Fouad Mebazaa au încercat să calmeze furia străzii dând garanţii că membrii opoziţiei care ieri au demisionat din guvern vor fi reprimiţi.
Ben Ali, tratat regeşte
Fugarul dictator tunisian a fost primit, la sfârşitul săptămânii trecute, în cea mai mare discreţie, la Jeddah, oraş din Arabia Saudită de pe coasta Mării Roşii, care a primit mai mulţi lideri în exil. Aceasta pare să fie prima etapă în drumul spre Libia al familiei Ben Ali, scrie „Le Figaro". În spatele unui zid înalt şi a şapte porţi, păzite în permanenţă de soldaţi, Ben Ali şi familia sa se bucură de un palat din marmură albă, înconjurat de palmieri şi verdeaţă. Ei dispun de personal de servire şi gărzi de corp puse la dispoziţie de rege. În schimbul acestei generozităţi, preşedintele alungat, considerat un refugiat politic din lux, nu şef de stat în vizită, trebuie să fie discret. Arabia Saudită nu-i va permite să facă declaraţii politice sau să se implice în orice fel activitate politică sau să aibă contacte cu oamenii săi din Tunisia.
Popas în drum spre Libia
Pentru a justifica pr