1. 300.000 de români suferă de boli rare. Printre ele se numără şi sindromul Prader Willi, care te face să mănânci la infinit. În România, doctorii de abia recunosc o boală rară, iar centre de tratament aproape că nu există
Când avea patru ani, a înfulecat pe nerăsuflate un întreg tort de ciocolată şi n-a păţit nimic. Acum, la 12 ani, fetiţei Mădălina Dumitraşcu îi este foame continuu, oricât ar mânca - este obeză, are 66 de kilograme la un metru 40, iar părinţii îi ţin bucătăria încuiată, altfel ar da gata tot ce ar găsi în frigider.
"Dacă vede ceva pe masă, orice, vrea neapărat, indiferent cât de mult ar fi mâncat înainte. Dacă întinde mâna şi îi spun nu, începe să pândească mâncarea. Poate să stea la pândă ore întregi, răbdătoare şi, când prinde momentul, dă atacul. Acum mănâncă mere, dar imediat poate mânca murături. Dacă se trezeşte noaptea să meargă la baie, încearcă şi uşa de la bucătărie", ne povesteşte tatăl. Copila are şi retard, dar curios, mâncarea reuşeşte să o vâneze cu fineţea unui inteligent, ba chiar construieşte adevărate strategii.
S-a născut cu sindromul Prader Willi, o boală genetică foarte rară, care loveşte un om din 15.000. În România există 57 de oameni diagnosticaţi cu aşa ceva, plus ceilalţi, nediagnosticaţi, pe care nu-i mai ştie nimeni câţi sunt. Cel mai mare rău al bolii este că niciodată corpul nu simte saţietatea. Unii au mâncat până au explodat, iar doctorii au crezut până la final că au murit, de fapt, de obezitate.
Mădălina, fetiţa cu chip de copil şi corp de adult
Mădălina este în clasa a patra la o şcoală specială din Bucureşti, dar de abia a terminat alfabetul. Copiii îşi dau coate în parc, când apare, iar părinţii îi strigă să coboare din leagăn, să nu-l strice. Uneori, când se vede studiată pe stradă, fetiţa se opreşte să-i certe pe trecători: "Uitaţi-vă în altă parte!". Este