Negocierile dintre sindicate şi Ministerul Muncii s-au transformat într-un dialog al surzilor
Nemulţumite de discuţiile pe marginea Codului Muncii, care au loc zilnic la Ministerul Muncii, sindicatele şi patronatele au cerut ieri demisia ministrului Ioan Botiş.
Reprezentanţii sindicatelor şi patronatelor au declarat că ministrul Ioan Botiş nu ţine cont de propunerile făcute de partenerii sociali şi, în aceste condiţii, nu mai pot continua negocierile. „Nu are rost să mai pierdem vremea cu un ministru care nu ţine cont de partenerii sociali”, a spus Bogdan Hossu, preşedintele CNS „Cartel Alfa”. La rândul său, Cezar Corîci, preşedintele confederaţiei patronale UGIR-1903, a declarat că prin proiectul de act normativ se urmăreşte desfiinţarea sindicatelor şi patronatelor, astfel ţara noastră încălcând directivele europene şi urmând chiar să iasă din sfera democraţiei. Reprezentanţii sindicatelor şi patronatelor au declarat că vor trimite premierului solicitarea de a-l demite pe ministrul Muncii, Ioan Botiş, apoi au primit invitaţia la negocieri, la Palatul Victoria, din partea lui Emil Boc.
Ministrul Muncii susţine, pe de altă parte, că o parte a patronatelor agreează forma Codului Muncii propusă de minister, fapt confirmat de reprezentantul Alianţei Confederaţiilor Patronale din România (ACPR), Dan Matei Agathon, care a declarat că formula actuală a Codului Muncii, aşa cum a fost prezentată şi negociată în condiţiile date de experţi, urmează să fie validată. „Considerăm că forma acuală a Codului muncii respectă ceea ce Organizaţia Internaţională a Muncii şi mai ales Consiliul Economic şi Social European, ai cărui singuri membri suntem din România, recomandă. Sunt convins că până pe 21 ianuarie Codul Muncii va ieşi aşa cum îşi doresc patronatele şi reprezentanţii Guvernului”, a spus Agathon. Susţinerea din partea ACPR motivează optimismul ministrulu