Cehii de la CEZ ar putea renunţa la a doua etapă, cea de la Cogealac, a parcului eolian pe care îl construiesc în judeţul Constanţa, dacă va apărea o altă oportunitate de investiţii, a declarat astăzi Ondej Safar, managerul de proiect al parcului eolian al CEZ.
El a arătat că lucrările la parcul eolian de la Cogealac încă sunt blocate, după conflictul din această vară cu primarul localităţii, când cinci persoane au fost împuşcate.
"Acum conflictul s-a mutat între instituţiile statului. Consiliul Judeţean Constanţa ne-a eliberat autorizaţia de construcţie, dar Inspectoratul de Stat în Construcţii spune că autorizaţia nu a fost emisă legal", a spus Safar ziariştilor prezenţi astăzi la un seminar pe tema energiei eoliene.
"Dacă ni se oferă posibilitatea să investim în alte parte, în Polonia, de exemplu, atunci proiectul de la Cogealac este în pericol. Dar până acum în fiecare adunare a boardului companiei a fost aprobată continuarea proiectului", a precizat el, întrebat dacă există riscul ca CEZ să abandoneze proiectul de la Cogealac din aceste cauze.
Safar a arătat că CEZ este implicat în câteva zeci de procese în povestea parcului de la Cogealac.
"Din cauză că suntem blocaţi pierdem certificatele verzi pe care le-am fi obţinut în perioada aceasta, dacă parcul ar fi fost în funcţiune", a spus el, refuzând să cuantifice acest lucru în bani.
CEZ are în plan realizarea în Dobrogea a celui mai mare parc eolian de pe uscat din Europa, cu o capacitate de 600 de MW, evaluat la 1,1 miliarde de euro. Prima etapă, cea de la Fântânele, este aproape finalizată.
Lucrările la etapa de la Cogealac, care însumează 252 de MW (101 turbine) şi necesită investiţii de 500 de milioane de euro, au început în primăvara anului trecut, deşi primarul din localitate s-a opus acestei investiţii.
Citiţi aici care au fost argumentele primar