Vizita lui Hu Jintao în SUA aduce administraţiei lui Barack Obama contracte de 45 de miliarde de dolari. China va cumpăra şi 200 de Boeing-uri. Barack Obama a oferit prima cină de stat în cinstea unui lider chinez din ultimii 13 ani, dar primirea pompoasă ascunde tensiuni şi probleme spinoase.
Hu Jintao a sosit la Baza Aeriană Andrews din Florida marţi seară şi a participat apoi la o primă cină privată cu preşedintele american, Barack Obama. Ieri, cei doi şefi de stat au purtat discuţii spinoase pe teme economice, politice şi de securitate. Astăzi, Hu se va întâlni cu lideri ai Congresului şi cu oameni de afaceri la Washington, după care va pleca spre Chicago, unde programul său include vizitarea unui liceu. Summitul este probabil ultimul al lui Hu Jintao ca preşedinte al Chinei. El se va retrage în 2012, când va fi înlocuit de vicepreşedintele Xi Jinping.
Rampă pentru succesor
Unul dintre rezultatele tangibile ale acestei întâlniri va fi probabil o invitaţie pentru vicepreşedintele american Joe Biden de a vizita China, care va crea condiţiile pentru o invitaţie a lui Xi în SUA, un fel de ritual de iniţiere pentru cei care acced la preşedinţia Partidului Comunist Chinez. Citiţi şi: Zhou Xiaochuan modelează economia Întâlnirea giganţilor la Washington
Analiştii americani spun că Hu vrea să-şi „lustruiască" imaginea de arhitect al relaţiilor Chinei cu SUA, dar că administraţia de la Casa Albă şi-a pierdut încrederea în guvernul chinez.Obama a venit la putere cu sentimentul că SUA şi China au şansa de a rezolva multe dintre problemele lumii. „Washinton Post" observă că Obama a fost unic printre preşedinţii americani de după Richard Nixon care, la începerea mandatului, a fost extrem de deschis către China.
Secretarul de stat Hillary Rodham Clinton a spus, într-o vizită în China în februarie 2009, că presiunile privind problemele de dreptur