Sistemul public de pensii al Statelor Unite ar putea înregistra un deficit de 2.500 de miliarde de dolari (1.880 mld. euro) care va obliga autorităţile de stat şi locale să vândă active şi să realizeze restrângeri importante ale serviciilor, avertizează fostul preşedinte al fondului de pensii din New Jersey, citat de Financial Times.
Recesiunea economică severă din Statele Unite a scos la lumină anii de administrare fiscală inadecvată.
"Statele se vor confrunta cu presiuni legate de costuri, în principal pe segmentul beneficiilor de pensionare şi programului Medicaid pentru săraci", a declarat Orin Kramer. "O consecinţă este că vânzările de active şi privatizările îşi vor accelera ritmul. Consecinţa foarte nefericită este că diverse plase de siguranţă pentru cei mai vulnerabili cetăţeni vor fi restrânse".
Kramer, o figură importantă în cadrul Partidului Democrat, este un critic fervent al metodelor de contabilitate utilizate în sistemul public de pensii.
Estimările lui Kramer se bazează pe activele şi pasivele principalelor 25 de fonduri publice de pensii înregistrate la sfârşitul anului trecut. Deficitul a crescut de la un nivel estimat la peste 2.000 de miliarde de dolari la sfârşitul anului 2009.
Temerile privitoare la soliditatea financiară a guvernelor locale au generat avertismente legate de o creştere a cazurilor de intrare în incapacitate de plată pentru oraşe şi vânzări masive pe piaţa obligaţiunilor municipale, cu o valoare de 3.000 de miliarde de dolari, de unde acestea se finanţează.
Săptămâna trecută, rata dobânzii la titluri pe 30 de ani cu rating de top a urcat peste nivelul de 5% pentru prima dată în ultimii doi ani. Deşi Kramer a declarat că unele guverne locale vor fi supuse unor "presiuni severe", acesta nu întrevede default-uri în masă.
"Nu cred că se va ajunge la un astfel de nivel pentru că există diverse