Cristian Paţurcă, cel mai cunoscut „golan" din Piaţa Universităţii, „zona liberă de neocomunism", s-a stins din viaţă la doar 46 de ani după o îndelungată suferinţă, bolnav de tuberculoză.
Celebrul autor al „cântecelor golanilor", intonate de mii de oameni în timpul manifestaţiei din Piaţa Universităţii din 1990, a trăit în ultimii ani într-o continuă luptă cu boala şi sărăcia.
„Generatorii de tulburări în societate"
Copilul teribil al fenomenului Piaţa Universităţii a fost vedeta celui mai lung „spectacol" din istoria României, fără contract, fără manager, fără bani. Din ianuarie 1990 până în 13 iunie a avut loc cel mai lung manifest anticomunist, unde zeci de mii de oameni îşi strigau dorinţa de libertate. „Generatorii de tulburări în societate", cum îi numea Ion Iliescu pe cei care îl contestau că mimează democraţia, „nişte golani", s-au inspirat după expresia fostului preşedinte şi au declanşat „Golaniada", un fenomen care a scos la rampă atât idealişti, cât şi oportunişti.
„Idealurile de atunci nu au fost împlinite"
Cristian Paţurcă a fost însă unul din marii idealişti. Într-un interviu acordat în 2009 ziarului România Liberă, cantautorul mărturisea: „Mi s-a oferit posibilitatea de enorm de multe ori să merg în străinătate, dar cum să plec de aici?! Asociaţia «21 Decembrie» a devenit un spirit. Noi nu mai avem bariere de orientări politice". Recunoştea că a ajuns în Piaţa Universităţii mai mult din întâmplare, dar a simţit repede că acolo îi este locul: „M-a luat valul, mă simţeam implicat şi am rămas acolo, dar televiziunea arăta numai ceea ce vroia: cum se încingeau micii pe grătar, cum unul muşca din mic şi îi curgea grăsime pe la colţul gurii". Paţurcă era convins că aparţine unei generaţii de luptători, cea care a făcut Revoluţia şi manifestaţia maraton din Piaţa Universităţii. „Din păcate însă, idealurile noastre de a