Legea ungară a presei a sfârşit prin a supăra cel puţin o instituţie europeană, Executivul de la Bruxelles, care-şi va face cunoscute obiecţiile în această săptămână, printr-o scrisoare adresată Budapestei.
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene a anunţat că o scrisoare care listează problemele ridicate de legea ungară a presei va pleca spre Budapesta, în urma analizei acestei legi de către experţii europeni.
Barroso răspundea marţi unor interpelări, în cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European, la Strasbourg, Parlament care a ales în cele din urmă să nu organizeze el însuşi o dezbatere asupra problemei.
Partidul Popular European, care este compus din membrii partidului ungar de guvernare era aşteptat să refuze posibilitatea acestei dezbateri.
În mod neaşteptat, socialiştii n-au dorit-o, fapt care se explică prin dorinţa de a menţine şansele şefului grupului socialist, Martin Schultz de a deveni preşedintele Parlamentului European în 2012.
Între timp, Comisia Europeană a fost nevoită să se aplece asupra acestei legi, pe care Opoziţia ungară şi unele state membre ale UE o consideră anti-democratică.
O copie a legii, în maghiară a sosit vinerea trecută la Bruxelles, unde ea este pe cale de a fi studiată şi unde unele incompatibilităţi cu legea europeană au fost găsite, se pare.
Comisia verifică de fapt transpunerea în legislaţia ungară a directivei Televiziunii fără Frontiere, datând din 2005, prin această lege, care se aplică de la 1 ianuarie 2011 şi care înfiinţează o autoritate naţională a presei, majoritar controlată de FIDESZ, partidul de guvernare.
Premierul Viktor Orban este aşteptat miercuri, 19 ianuarie, la Strasbourg, unde doar grupul liberal european şi cel ecologist îl vor interpela privind această lege, care vine într-un momen