În licitaţia de mâine, 20 ianuarie, lucrări valoroase purtând semnătura unor pictori uitaţi, precum Ipolit Strâmbu, Petre Iorgulescu - Yor, Vasile Popescu, sunt evaluate la preţuri ce depăşesc 20.000 de lei.
Ipolit Strâmbu (1871 - 1934) face parte din categoria artiştilor a căror operă nu a fost abordată după criterii care ar fi trebuit să ia în calcul modernitatea sa.
S-a născut la Baia de Aramă, în satul Bratilov. Şcoala primară a făcut-o în satul natal, apoi a urmat Gimnaziul real din Turnu-Severin şi Şcoala de arte frumoase din Bucureşti (1889-1895).
Aici l-a avut profesor de pictură pe G.D. Mirea. În timpul anilor de studii a fost un elev strălucit. De la profesorul său şi-a însuşit lecţia de a aduce lumină pe motivul abordat, şi de a pune culoare în tuşe dense, "cu pensule late şi împăstate". A debutat la Expoziţia artiştilor în viaţă din 1895, când a şi fost medaliat pentru un studiu.
Timpurile şi posibilităţile sale materiale reduse, nu i-au permis să-şi asigure intreţinerea numai din pictură, de aceea a concurat pentru ocuparea unui post de profesor de desen la Gimnaziul real din Craiova şi Marele premiu pentru străinătate, obţinând o bursă pentru München.
La München a urmat cursurile Academiei regale de pictură, clasa profesorului Carl Marr şi s-a aflat sub influenţa artei lui Ribera. Întors în ţară, în 1901, a ocupat un post de profesor de pictură şi desen la Şcoala de arte frumoase Bucureşti.
La Paris, unde şi-a făcut studiile, a pus bazele societăţii Tinerimea română; a reinventat impresionismul german, "pe câteva sugestii din arta lui Grigorescu", realizând o sinteză în care măiestria este stăpână.
Experienţa anilor de studiu la München i-a dat posibilitatea să creeze o artă potrivită firii sale. Critica de specialitate a remarcat în opera sa etapa semănătoristă, care durează până la 1907, când pictorul se de