În cazul în care, în această perioadă, angajatorii vă solicită să renegociaţi salariul sau să încheiaţi acte adiţionale la contractul de muncă, ar trebui să aveţi mare grijă ce semnaţi. În România, în prezent, nu există un Contract Colectiv de Muncă la nivel naţional, astfel că vă puteţi trezi cu salariile micşorate.
Având în vedere faptul că, la nivel naţional, Contractul Colectiv de Muncă (CCM) pentru anii 2007-2010 nu mai este în vigoare, iar cel pentru anii 2011-2014 se lasă în continuare aşteptat, salariaţii pot întâmpina o serie de probleme în relaţia cu angajatorii.
„În momentul acesta, nu avem Contract Colectiv de Muncă semnat la nivel naţional pentru că celălalt nu mai este valabil, iar cel actual n-a fost încă semnat. Salariaţii ar trebui să ştie că în acest moment nu se aplică indicii de ierarhizare (cei care ajută la stabilirea salariului minim pentru angajaţii, în funcţie de calificarea şi/sau studiile absolvite), deci mare atenţie dacă vă renegociaţi salariile sau dacă trebuie semnat vreun act adiţional. Asta, deoarece multe firme au politica acum ca, fiind salariul minim pe economie la 670 de lei, să spună că nu mai au indici şi nu mai pot da, să zicem, 1.200 de lei, ci doar 800, pentru că nu mai au acea îngrădire a indicilor de ierarhizare“, a declarat Gabriela Radu, inspector general de stat în cadrul Inspecţiei Muncii din cadrul Ministerului Muncii.
Salariul minim stabilit prin CCM la nivel naţional este de 700 de lei
În aşteptarea semnării contractului, cei interesaţi ar trebui să ştie că, potrivit proiectului CCM la nivel naţional pentru anii 2011-2014, salariul de bază minim brut pe oră, negociat, va fi de 4,118 lei/oră, respectiv 700 de lei pentru un program complet de lucru de 170 de ore pe lună.
Anul acesta, salariul minim brut al românilor va avea două valori - una negociată cu partenerii soc