Reforma Politicii Agricole Comune (PAC) lansate de comisarul european Dacian Cioloş poate fi o şansă atât pentru fermierii de subzistenţă, dar şi pentru mediul înconjurător, susţine WWF, care a prezentat astăzi câteva propuneri în acest sens. Sursa: WWF
Astfel, WWF susţine poziţia Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în ceea ce priveşte coerenţa PAC cu alte politici UE, creşterea bugetului UE şi aplicarea principiului solidarităţii, arată un comunicat de presă al organizaţiei. Totuşi, reprezentanţii ONG-ului cer încurajarea propunerii ministerului privind definirea noţiunii de „fermier activ”, ce ar determina o alocare eficientă a resurselor financiare.
În plus, WWF solicită şi „înverzirea” Pilonului I din PAC prin „acordarea de sprijin pentru practicile agricole care protejează mediul înconjurător, care livrează produse utile pentru societate şi care respectă şi promovează utilizarea eficientă a resurselor naturale, sprijin concretizat în implementarea plăţilor compensatorii pentru proprietarii de terenuri din siturile Natura 2000”.
Mai mult, organizaţia consideră că trebuie încurajate competitivitatea şi menţinerea vitalităţii zonelor rurale, sprijinirea micilor fermieri care să practice agricultura de tip extensiv, aceasta asigurând păstrarea peisajelor agricole tradiţionale bogate în biodiversitate. Asta în condiţiile în care România deţine o suprafaţă semnificativă de zone agricole cu valoare naturală ridicată, aproximativ 16% din teritoriul ţării fiind reprezentat de pajişti naturale.
Agricultura intensivă, principalul poluator al planetei
Mai mult, WWF atrage atenţia asupra faptului că practici precum utilizarea în exces a îngrăşămintelor chimice, densitatea mare a animalelor, intervenţia umană ridicată sau acţiunile care împiedică regenerarea păşunilor sunt metode prin care se acoperă cerinţele actuale ale pieţei, nefiind