La Dumbrăveni şi în comunele învecinate s-au furat zeci de instalaţii. Locuitorii comunei Dumbrăveni şi nu numai trăiesc în teroare de mai bine de o lună, mai ales că hoţii nu au fost prinşi în ciuda reclamaţiilor făcute la Poliţie.
Numai în satul Cîndeşti au fost date în câteva zile patru astfel de spargeri, iar autorii sunt total necunoscuţi. „Cazanul meu de ţuică avea 200 de litri şi era din cupru. L-au furat direct de pe cuptor într-o noapte. Se foloseau de el băieţii mei şi acum nu ştiu ce voi face, că nu am putere să-mi iau altul. Un astfel de cazan costă cam 50 de milioane de lei vechi", se plânge Gogu Puiescu, în vârstă de 80 de ani.
Un cazan şi mai mare, de 300 de litri, i-a fost furat chiar şi inginerului agricol din sat, Săndel Basarâm, acesta estimând pierderea la 10.000 de lei.
„Presupun că au fost mulţi, pentru că era foarte greu cazanul. În plus avea şi apă în el. E strigător la cer. Azi noapte am luat puşca cu mine şi am mers prin comună poate văd ceva suspect", spune inginerul Basarâm, oarecum dezamăgit şi de atitudinea celor care răspund de liniştea şi ordinea publică în comună.
Reprezentanţii poliţiei recunosc că este un fenomen cu care nu s-au mai întâlnit până acum.
„La nivelul comunei, cei trei poliţişti au mers din casă în casă şi i-au atenţionat pe oameni să-şi pună la adăpost bunurile, iar în ultima perioadă s-au format echipe mixte, din poliţişti şi localnici, care patrulează prin sate pentru descurajarea răufăcătorilor", a declarat inspectorul Bogdan Toader, purtător de cuvânt al IPJ Vrancea. Autorităţile locale spun însă cu totul altceva.
„Noi avem un paznic, dar în seara aceasta vom face o şedinţă publică pentru a-i organiza pe oameni să facă pe rând de pază în comună", ne-a declarat Valentin Tîlvăr, viceprimarul comunei Dumbrăveni.
Cu astfel de infracţiuni se confruntă şi comunele