* Brăila a stat foarte bine la capitolul "investiţii de mediu", în 2010 * faţă de anii trecuţi, sumele alocate sunt mult mai mari * situaţia se datorează proiectului staţiei de epurare, a cărui realizare a atras, pe parcusul anului trecut, o investiţie de peste 108 milioane de lei
Investiţiile de mediu au crescut considerabil la Brăila, în 2010, faţă de anii precedenţi. Astfel, dacă în 2008, de exemplu, s-au cheltuit circa 39 de milioane, în tehnologii destinate protejării mediului înconjurător, anul trecut suma investită în acest scop s-a ridicat la 113,2 milioane de lei. Banii provin în special de la bugetul de stat, care a alocat Brăilei în acest scop 56,9 milioane de lei. Uniunea Europeană a contribuit cu 34,3 milioane de lei, bugetul local cu 18,7 milioane, iar agenţii economici au alocat fonduri proprii în valoare de 3,09 milioane de lei.
Grosul investiţiilor s-au dus către realizarea staţiei de epurare, proiect care a absorbit, pe parcursul anului 2010, suma de 108,3 milioane de lei. O altă investiţie importantă - 1,84 milioane de lei - aparţine Direcţiei Silvice Brăila şi a fost făcută pentru reconstrucţia ecologică a unor terenuri degradate de pe raza judeţului. Pe locul trei se situează suma alocată de OMV Petrom SA pentru "redare teren şi refacere careuri la sonde noi": 1,16 milioane de lei.
Celelalte investiţii de mediu sunt de ordinul sutelor sau zecilor de mii. Astfel, "Tracon" SRL a alocat 315.844 lei pentru realizarea celulei nr. 2 a Depozitului Ecologic de Deşeuri, situat lângă localitatea Muchea. Firma "Ion Moş" SRL Însurăţei a cheltuit 73.642 lei în scopul construirii unei instalaţii de preepurare ape uzate şi gospodărire ape, iar "Celhart Donaris" SA a alocat 99.760 lei în pompe şi agitatoare cu etanşare mecanică.
"Investiţiile «Staţie de epurare ape uzate pentru municipiul Brăila» şi «Celula nr. 2 - Depozit ecologic deşe