„Revoluţia tunisienilor a însemnat o scădere netă a numărului de turişti” (Le Figaro). „Manifestaţiile contra măririi preţurilor la produsele de bază au reînceput” (Le Temps). „Primire glacială a premierului ungar Viktor Orban de către europarlamentari” (Le Soir). „Viktor Orban huiduit la Strasbourg” (Liberation). „De ce Germania reuşeşte mai bine?” (Les Echos).
Situaţia din Tunisia continuă să fie principalul subiect de care se ocupă presa franceză şi europeană.
Le Parisien/Aujourd’hui en France publică extrase din prima alocuţiune televizată a preşedintelui tunisian ad-interim, Foued Mebazaa. Acesta promite o „ruptură totală cu trecutul”.
Le Figaro ne aminteşte însă că „actualul preşedinte a fost, în timpul regimului Ben Ali, preşedintele Camerei Deputaţilor şi membru al partidului de guvernământ”. Le Figaro se ocupă şi de alte aspecte. Ancheta asupra omului care a declanşat revoluţia, Mohammed Bouazizi şi ne aminteşte că „revoluţia tunisienilor a însemnat o scădere netă a numărului de turişti”. Autorităţile de la Tunis speră la o revenire a turismului, sector care reprezintă peste 6 % din PIB şi angajează 350.000 de persoane din 10 milioane, cât are populaţia Tunisiei.
Totuşi, Le Temps, cotidian francofon elveţian, ne informează că „manifestaţiile contra măririi preţurilor la produsele de bază au reînceput”, deci situaţia din ţară este departe de a se restabili.
Ziarele scriu şi de primirea rece pe care eurodeputaţii i-au rezervat-o premierului ungar Viktor Orban la Strasbourg.
„Primire glacială a premierului ungar Viktor Orban de către europarlamentari”, după cum notează Le Soir, ziar francofon belgian.
„Viktor Orban huiduit la Strasbourg”, subliniază şi Liberation. Rar, un lider european a fost primit atât de prost la Strasbourg, adaugă cotidianul francez cu simpatii socialiste.
Iată de ce, cotidianul c