Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a reafirmat joi vointa Aliantei atlantice de cooperare cu Rusia in privinta scutului antiracheta, dar a insistat asupra "independentei" celor doua sisteme de aparare, relateaza AFP.
"Conceptia aliantei este aceea a doua sisteme independente, dar coordonate, muncind umar la umar", a afirmat el, pe blogul sau, in dorinta de a preciza punctul de vedere occidental inaintea reuniunii consiliului NATO-Rusia la nivel de ambasadori si de sefi de stat major, care va avea loc in 26 ianuarie le Bruxelles.
Rasmussen a afirmat ca "dispunand de doua sisteme independente, evitam sa lasam securitatea noastra pe umerii altuia".
"Securitatea NATO se bazeaza pe apararea colectiva - articolul 5 al tratatului de la Washington (care a creat alianta in 1949) - care presupune ca doar tarile membre ale NATO sunt responsabile", si acesta nu este cazul Rusiei.
"Si presupun ca Rusia, tara puternica si independenta, doreste de asemenea sa-si pastreze controlul absolut al propriului sau sistem de aparare".
Cu ocazia summitului NATO - Rusia de la Lisabona, din 19 noiembrie, liderii celor 28 de tari aliate si omologul sau rus, Dmitri Medvedev, au convenit, pentru a marca reconcilierea dupa criza georgiana din august 2008, sa examineze o posibila cooperare in privinta scutului antiracheta.
In cursul summitului, Medvedev a evocat principiul unei aparari "sectoriale", in care Rusia se va ocupa spre exemplu de amenintarile balistice venite din sud-est iar NATO de cele provenite din sud-vest.
O complementaritate care va conduce in cele din urma la integrarea celor doua sisteme. "Ar trebui sa aiba un singur buton", dupa cum explica seful statului major rus, generalul Nikolaï Makarov, in marja summitului.
Aceasta optiune ar obliga NATO sa se puna de acord cu Rusia asup