Companiile GDF Suez, Iberdrola şi RWE au anunţat ieri că se retrag din proiectul reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, din lipsa banilor necesari pentru susţinerea acestei investiţii. Europenii au lăsat astfel loc unei companii chineze care şi-a manifestat recent interesul pentru a participa la proiectul reactoarelor româneşti.
Ziua de ieri a fost istorică pentru reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, cel mai mare proiect de investiţii al României, evaluat la patru miliarde de euro. Trei dintre cele şase companii care mai formau compania de proiect EnergoNuclear au anunţat că se retrag. Este vorba despre francezii de la GDF Suez, spaniolii de la Iberdrola şi nemţii de la RWE. Au rămas astfel în proiect doar Nuclearelectrica, societate de stat, Enel Italia şi ArcelorMittal România.
Citiţi şi Strategie nouă la reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă. RWE, la un pas de plecare.
„Incertitudinile economice şi cele privind piaţa de energie, în marea lor parte datorate crizei financiare actuale, nu pot fi conciliate cu necesarul de capital pentru dezvoltarea unui nou proiect nuclear", au precizat cele trei companii într-un comunicat comun remis presei din România.
"Această decizie nu pune la îndoială calitatea tehnică a proiectului, recent recunoscută de Comisia Europeană, şi nici angajamentul Grupurilor GDF Suez, Iberdrola sau RWE de a se dezvolta pe piaţa de energie din România", au mai spus reprezentanţii companiilor.
Însă tot ei au adăugat faptul că vor continua să se implice în noi proiecte din domeniul nuclear în alte ţări.
Cehii de la CEZ au ieşit de asemenea din acest proiect în urmă cu câteva săptămâni, iar participaţia lor a fost preluată de Nuclearelectrica.
Chinezii ne-au bătut la uşă
Proiectul reactoarelor va merge mai departe prin atragerea altor investitori. Surse oficiale din sectorul energetic ne-au declarat că mai mul