Peste jumătate din veniturile obţinute de puşcăriaşi intră în contul Administraţiei Penitenciarelor. Banii sunt folosiţi pentru achitarea facturilor la utilităţi.
Viorel Toban (47 de ani) a fost închis la Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Craiova pentru furt şi are de ispăşit trei ani şi jumătate. La ora 7 dimineaţa, în fiecare zi, iese pe poarta închisorii şi merge la muncă pe şantierul de la Muzeul Olteniei din Craiova. Bărbatul povesteşte că nu este prima dată când munceşte pe perioada detenţiei. „Pentru mine este bine, câştig un ban, aproximativ 300 de lei pe lună şi la patru zile muncite mi se scade o zi din pedeapsă şi astfel ies mai repede. Sunt convins că, în momentul în care mă voi elibera, această experienţă mă va ajuta să mă integrez în societate mai uşor“, a spus deţinutul, aflat după gratii de un an.
Nimeni nu a încercat să evadeze
Şapte deţinuţi de la Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Craiova lucrează în acest moment. „Persoanele private de libertate primesc 40% din salariu, iar 60% intră în contul Administraţiei Penitenciarelor, care stabileşte unde se duc banii. Deţinuţii fac muncă necalificată, iar până acum niciunul nu a încercat să evadeze. Acum avem un singur contract, cu o firmă de construcţii“, a spus Raluca Ţîrdea, purtător de cuvânt în cadrul instituţiei.
Argeşeanul Aurel Dumitru (42 de ani), închis pentru înşelăciune, lucrează opt ore pe zi. Bărbatul cară moloz şi cărămidă cât este ziua de lungă sau dă cu târnăcopul. „Lucrez la program, ca orice angajat. Nu mă plâng pentru că am şansa de a face ceva în penitenciar. Ba, mai mult, ni se mai scade şi din pedeapsă. Salariu nostru ajunge undeva la 300 de lei pe lună. Sper ca atunci când mă voi elibera să îmi găsesc un loc de muncă stabil“, a mărturisit bărbatul.