Anul acesta, în iulie, celebrul caz „doctoriţa Negoiţă" va fi închis, pentru că omorul se va prescrie. După ce, în luna noiembrie, dosarul „Taximetristul" a fost clasat din lipsă de probe, anul acesta, o altă crimă înfiorătoare va fi prescrisă şi încă un criminal periculos scapă.
În prezent, Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila şi Serviciul de Investigaţii Criminale (SIC) se confruntă cu patru cazuri de crimă şi tentativă de omor deosebit de grav, înregistrate cu AN (autori necunoscuţi). În toate cele patru cazuri, prescripţia penală intervine după 15 ani.
Anul 2010 le-a mai adus anchetatorilor două AN-uri: unul se referă la atacul mafiot asupra familiei comisarului Iorga, consumat în 2005 (dosar trimis Parchetului Brăila de DIICOT, prin declinare de competenţă), iar celălalt cu rusul găsit mort într-un TIR, pe DE 84, în martie anul trecut.
Primul caz cu AN şi poate cel mai mediatizat, este cel al medicului pediatru brăilean Mariana Negoiţă, ucisă de un psihopat, în iulie 1996, la 54 de ani, cât numărul loviturilor primite.
Multă vreme - şi fostul procuror criminalist Lucian Doxan a susţinut-o cu tărie - s-a crezut că Remus Negoiţă, soţul doctoriţei, ar fi fost autorul. Acum, bărbatul, care s-a retras la stupii lui, la Romanu, nici măcar nu mai este pe lista de suspecţi şi chiar a trecut de multe ori testul poligraf.
Cât despre asasinat, este considerat, de acum, „crima perfectă".
„Cel puţin în cazul Negoiţă, a fost «crima perfectă», având în vedere că, în 15 ani, poliţia şi parchetul au făcut cercetări asidue, iar dosarul a trecut prin mâna mai multor procurori criminalişti, care au analizat în profunzime probele", a precizat procurorul Marinela Coşniţă, şeful Secţiei Penale la Parchetul de pe lângă Tribunal.
Asasini răzbunători
Judecând după modul în care s-au produs asasinatele, se poate afirma fă