Contribuabilii din judeţele Constanţa şi Tulcea, urmaţi de cei din Bucureşti, Cluj şi Iaşi, plătesc cel mai mult pentru apartamente şi terenuri. Adevarul.ro prezintă clasamentul pe oraşe la taxele pe case şi terenuri, din care reiese că locuitorii din zonele turistice au cel mai mult de achitat la Fisc.
Pe primul loc în clasamentul taxelor se regăseşte Constanţa, unde pentru o garsonieră trebuie să achitaţi aproape 80 de lei în zona centrală şi ceva mai puţin de 60 de lei la periferie. Apartamentul de două camere (50 de metri pătraţi) este impozitat cu peste 120 de lei în centru şi cu aproape 90 de lei la periferie. Iar proprietarii de terenuri plătesc, în centrul Constanţei, impozite la fel de mari (440 de lei pentru 500 mp) cu ale celor de la Bucureşti şi Craiova.
Nordul, mai „scump" decât sudul
Doar la periferie se schimbă raporturile, cu Craiova pe primul loc (100 de lei), urmată de mai multe oraşe, printre care şi Constanţa (90 de lei pentru 500 mp). Şi în Tulcea se regăsesc taxe destul de mari: garsoniera din zona centrală este impozitată cu 63,8 lei, iar cea de la periferia oraşului - cu 55,8 lei. Pentru un apartament de două camere, tulcenii plătesc o taxă de aproape 100 de lei în centru şi 85 de lei la periferie, iar pentru un teren de 500 mp - 325, respectiv 75 de lei. În oraşele mari din sudul ţării (Târgu-Jiu şi Craiova, în prezentarea noastră), taxele locale sunt semnificativ mai mici decât în nord. La Târgu-Jiu, de exemplu, garsoniera este taxată cu 65 de lei dacă se află în centru, respectiv cu 57 de lei dacă e amplasată la periferie. Iar apartamentul de două camere - cu 98 de lei, respectiv cu 75 de lei.
Pentru comparaţie, la Arad trebuie plătiţi 76 de lei (centru), respectiv 60 de lei (periferie) pentru o garsonieră şi 115 lei, respectiv 90 de lei, pentru locuinţa cu două camere. De asemenea, la Suceava, proprietarii tre