Tot multi romani aleg calea Justitiei, pentru a-si inmatricula masinile rulate, aduse din Occident, fara a mai plati taxa de poluare auto. In majoritatea cazurilor, reclamantii au castig de cauza, in defavoarea statului.
Potrivit informatiilor furnizate de avocatul targumuresean Claudiu Bata, numarul celor care actioneaza statul in judecata, pentru a-si inmatricula masina fara plata taxei, sau pentru a recupera taxa deja platita, a crescut de cel putin trei ori, in ultimul an calendaristic.
Daca pana in anul 2008, procentul celor care se adresau Justitiei, in astfel de cazuri, nu depasea 2-3%, din a doua jumatate a anului trecut incoace, acest procent a crescut pana la 8-9%, potrivit estimarilor avocatului muresean.
Din punct de vedere al deznodamantului proceselor de acest fel, prevederile noii taxe auto nu vor schimba cu nimic datele problemei, crede Claudiu Bata:
"Exact ca si pana acum, cine isi aduce o masina rulata dintr-un alt stat al Uniunii Europene, pentru a o inmatricula in Romania, si se adreseaza Justitiei, practic are sanse de castig de aproape 100%.
In principal, ca urmare a faptului ca si noua ordonanta de Guvern mentine discriminarea intre masinile rulate, inscrise deja in Romania, pentru care nu se plateste asa-zisa taxa de poluare, si cele aduse din celelalte state comunitare, pentru care trebuie platita taxa respectiva".
Taxa auto va exista, cat timp statul va castiga de pe urma ei
La randul sau, un magistrat targumuresean (care a dorit sa-i fie protejata identitatea), a confirmat cele spuse de avocatul citat:
"Cu referire la chestiunea taxei auto, atata timp cat reglementarile interne contravin obligatiilor asumate de statul roman prin aderarea la spatiul comunitar european, si atata timp cat Constitutia Romaniei obliga la aplicarea reglementarilor comun