Evaluatorii de la Coface arată că „acum nu e mai rău decât în 2008“, când ratingul României a fost retrogradat, chiar dacă zeci de mii de firme sunt în incapacitate de plată. România păstrează calificativul „B“ şi poate să-şi reia creşterea dacă politicienii nu-şi bagă nasul în treburile economiei, precizează experţii de la Coface.
Calificativul „B" înseamnă, în accepţiunea companiei de evaluare Coface, un „mediu economic şi politic instabil, capabil să afecteze în continuare un istoric de plată deja sărac". Altfel spus, un fel de nota 5 pe o scară de la 1 (risc minim de neplată) la 7 (risc maxim), adică destul de rău pentru ca România să nu fie recomandabilă pentru investitori, dar putea fi şi mult mai rău. Iar cifrele prezentate ieri de Coface arată că peste 15.000 de firme au solicitat intrarea în insolvenţă în primele nouă luni din anul trecut şi nici în acest an nu va fi mai bine: numărul firmelor care vor intra în insolvenţă va continua să crească în acest an. Nu există încă un mediu economic stimulativ, iar unele falimente vor fi „răsunătoare".
Stabilitatea politică este esenţială
Firmele care s-au chinuit să se menţină pe piaţă nu vor mai reuşi să rămână în viaţă", a declarat Anca Catrina, credit risk manager al Coface România. Domeniile construcţiilor, comerţului şi transporturilor sunt cel mai puternic afectate de valul falimentelor. Chiar şi în această situaţie, România îşi va menţine ratingul de ansamblu acordat de Coface. De ce? Evaluatorii estimează că economia românească va avea o creştere timidă, iar exportul şi avansul producţiei industriale vor rămâne în continuare principalele motoare ale economiei româneşti.
„Creşterea economică de 1,5% din 2011 o vom avea doar dacă nu ne creăm singuri probleme, mai ales din punct de vedere politic. La nivel internaţional nu există niciun risc care să ne afecteze economia şi pe care să dăm