Preşedintele american, Barack Obama şi omologul său chinez, Hu Jintao au încheiat acorduri de export în valoare de 45 de miliarde de dolari şi s-au angajat să colaboreze pentru atenuarea divergenţelor în domenii precum schimbul valutar, comerţul, securitatea globală şi drepturile omului. Obama a declarat că vizita preşedintelui chinez în Statele Unite reprezintă o şansă de a demonstra miza enormă, reciprocă, pe care o reprezintă succesul ambelor state.
Corespondentul RFI la New York, Radu Tudor
Este vorba în primul rând despre bani, despre afaceri, în delicata şi complicata relaţie sino-americană. Acest lucru a fost limpede atât în selecţia invitaţilor la dineul de gală de miercuri seară, printre cei 225 figurând la loc de cinste liderii marilor corporaţii americane, cât şi în insistenţa cu care preşedintele Obama a vorbit despre tranzacţiile de ordinul zecilor de miliarde, finalizate cu ocazia vizitei.
Dezacordurile au fost plasate într-un context constructiv, cel al angajamentului constant, ce repectă diferenţele şi al candorii care nu ocoleşte subiectele spinoase.
"Avem ca americani un set de concepţii fundamentale în privinţa universalităţii anumitor drepturi, precum libertatea de exprimare, de credinţă şi manifestare. Am fost cât se poate de sincer cu preşedintele Hu Jintao în aceste chestiuni, care provoacă uneori tensiuni în raporturile bilaterale", recunoaşte preşedintele Barack Obama, care s-a plasat explicit pe linia de continuitate a politicii chineze a Washingtonului, politică bazată pe lărgirea constantă a zonelor de înţelegere.
"Am salutat intenţia Chinei de a mări flexibilitatea valutei sale, dar a trebuit să recunosc că yuan-ul rămâne sub valoarea sa reală, că este necesară ajustarea în continuare a ratei de schimb, ajustare ce poate stimula cererea şi reduce presiunea inflaţionistă pe piaţa internă", punctează Bara