Creşterea de 10,3% a PIB în 2010 a fost anunţată în timpul vizitei preşedintelui Hu Jintao în SUA, unde Barack Obama i-a propus "o competiţie sănătoasă"
China a primit ultima confirmare că a devenit a doua putere economică a lumii, miercuri, atât prin primirea fastuoasă a preşedintelui Hu Jintao de către Barack Obama, cât mai ales prin anunţarea creşterii economice pe anul 2010 - 10,3% din PIB. În ciuda acuzaţiilor din Congresul american că deprecierea artificială a yuanului afectează economia SUA, "relaţiile chino-americane au avansat puternic, mai ales în ultimii doi ani", a spus preşedintele Hu.
Recunoaşterea faptului că relaţiile s-au îmbunătăţit datorită administraţiei Obama a fost făcută de preşedintele chinez, cu ocazia unui toast. A fost vorba de prima cină de stat oferită, la Casa Albă, în cinstea unui lider de la Beijing, în ultimii 13 ani.
La precedenta vizită, din 2006, mass-media din toată lumea considerau că George W. Bush l-a "jignit" pe Hu, oferindu-i doar un prânz de lucru. În schimb, Obama a respins la o conferinţă de presă comună ideea că America s-ar teme de ascensiunea economică a rivalului asiatic. "Salutăm creşterea Chinei", a spus liderul SUA, precizând că administraţia sa vrea doar să se asigure că această evoluţie "întăreşte normele internaţionale, îmbunătăţeşte securitatea şi pacea, în loc să fie o sursă de conflict".
SUA vor să vândă Chinei "tot felul de lucruri", a adăugat Obama, care a spus şi că i-a prezentat omologului său îngrijorarea faţă de dificultăţile companiilor din America de a opera în China. Hu a răspuns bunăvoinţei lui Obama cu anunţul că Beijingul aprobă o serie de contracte ale unor companii americane în valoare de 45 miliarde USD şi care includ livrarea a 200 de aeronave Boeing.
Potrivit Casei Albe, exporturile respective contribuie la susţinerea a 235.000 locuri de muncă în SUA. Pe de alt