Cele mai cunoscute mijloace de contracepţie printre românce sunt prezervativul şi pilula contraceptivă. Pe locul doi se află contracepţia de urgenţă, metoda calendarului şi coitul întrerupt, iar pe locul trei, dispozitivul intrauterin, respectiv steriletul. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de ISRA Center Marketing Research pentru MSD, în România, pe un eşantion de 1.072 de femei cu vârsta cuprinsă între 20 şi 39 de ani. Cercetarea mai arată că aproape jumătate dintre respondenţi sunt familiarizaţi cu mijloacele moderne de contracepţie: 48% deţin informaţii despre inelul vaginal, contraceptivele injectabile sunt cunoscute de 43%, plasturele contraceptiv - de 41% şi spermicidele - de 32%. Pe de altă parte, metoda calendarului este metoda contraceptivă cu cel mai mare grad de satisfacţie.
Cele mai importante criterii luate în considerare de femei în alegerea metodei contraceptive sunt: protecţia împotriva sarcinilor nedorite, uşurinţa în utilizare şi gradul de satisfacţie sexuală. Consumatoarele nu acordă mare importanţă cantităţii de estrogeni din produsul contraceptiv pe care îl folosesc, impactul asupra sănătăţii nefiind unul dintre factorii de decizie cu mare greutate.
"Este îngrijorător faptul că femeile nu sunt foarte preocupate de sănătate când aleg metoda de contracepţie. Nu foarte multă lume ştie că reacţiile adverse de tip cheaguri de sânge, hipertensiune, dureri de cap etc sunt date de estrogeni. De fapt, evoluţia metodelor de contracepţie urmăreşte reducerea cantităţii de estrogeni pentru a diminua riscul potenţialelor efecte adverse. Medicul ginecolog este în măsură să recomande contraceptivul potrivit pentru fiecare caz în parte, în funcţie de starea generală de sănătate şi istoricul medical", a declarat dr. Ruxandra Dumitrescu de la Spitalul Clinic Dr. I. Cantacuzino, din Bucureşti.
Cele mai cunoscute mijloace de contracepţi