Pentru accelerarea soluţionării proceselor de divorţ într-un timp mult mai scurt, justiţia română a elaborarat o nouă lege, nr.202/2010.
Astfel că, în cazul în care cererea de divorţ se întemeiază cu acordul ambelor părţi, procedura se va soluţiona chiar de către cel care a unit destinele celor doi, în urmă cu ceva timp, ofiţerul stării civile. ,,În prima lună a acestui an, trei cupluri din municipiu şi unul din judeţ au depus cereri pentru divorţ. Este vorba despre Marian şi Cristina C., Costel şi Florentina B. şi Nelu şi Valentina C. toţi domiciliaţi în municipiul Giurgiu şi un cuplu din comuna Comana, Cristian şi Constanţa C.” a declarat pentru ,,Adevărul de Seară”, directorul Serviciului Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor (SPCLEP), Carmen Ciobanu.
Cererea de divorţ se depune de soţi împreună
Directorul SPCLEP Giurgiu a mai precizat că ofiţerul de stare civilă este cel care va verifica existenţa consimţământului soţilor, după care se va fixa termen pentru soluţionarea cererii (maxim 35 de zile), în camera de consiliu. Dacă cei care doresc să se despartă nu au copii minori , născuţi din căsătorie sau adoptaţi, ofiţerul stării civile poate constata desfacerea căsătoriei prin acordul părţilor, eliberându-le un certificat de divorţ.
,,Problema arzătoare cu care ne confruntăm se referă la faptul că, odată cu apariţia Legii 202/2010, un număr mare de căsătorii din Giurgiu vor fi de convenienţă. Vor fi cazuri în care cuplurile azi se vor uni, iar mâine se vor destrăma. Legea le permite acest lucru” adaugă Carmen Ciobanu.
Conducerea SPCLEP va propune Primăriei municipiului să introducă o taxă administrativă în valoare de aproximativ 300 de lei, pentru desfacerea căsătoriei, dat fiind faptul că notariatele din Giurgiu percep un tarif de 500 de lei.