În fiecare an, un milion 400 de mii de europeni dezvoltă un tip de demenţă. Anul trecut 35,6 milioane de europeni sufereau de demenţă iar previziunile nu erau deloc încurajatoare. Specialiştii se tem că numărul lor s-ar putea dubla în următorii 20 de ani.
Când se trage linie şi se adună costurile medicale şi cele ale îngrijirilor sociale legate de această boală, Uniunea Europeană raportează peste 100 de miliarde de euro.
Iată câteva dintre motivele care i-au determinat pe deputaţii europeni să ceară Consiliului să declare demenţa o prioritate a Uniunii în domeniul sănătății.
Deputaţii europeni au dezbătut la Strasbourg un raport referitor la o iniţiativă europeană privind boala Alzheimer și alte demențe, întocmit de Marisa Matiaş.
În raport, statele membre sunt încurajate să creeze centre specializate, să pună la dispoziție echipamente medicale satisfăcătoare și să pregătească mai bine persoanele care îngrijesc bolnavii.
Raportul mai propune planuri de acțiune în vederea îmbunătățirii bunăstării și calității vieții pacienților ce suferă de boala Alzheimer și alte demențe, precum și a familiilor acestora.
Marina Yannakoudakis, membru în Comisia pentru Sănătate Publică propune modelul aplicat cu succes în Marea Britanie. Datele arată că o persoană din 20 cu vârste peste 65 de ani și una din cinci cu vârste peste 80 de ani suferă de demență.
Deşi cauzele bolii rămân încă necunoscute, hipertensiunea arterială, nivelul ridicat de colesterol, obezitatea, fumatul și diabetul reprezintă factori de risc.
Pe de altă parte, simptomele bolii Alzheimer sunt ușor de confundat cu cele ale îmbătrânirii, iată de ce numărul persoanelor care suferă de această boală, fără să știe, rămâne necunoscut. Magazin European cu Andreea Pietroşel
În fiecare an, un milion 400 de mii de europeni dezvoltă un tip de demenţă. Anul trecut 35