Experţii americani resping informaţiile publicate miercuri de Fondul Ecologic Universal privind posibila criză de alimente din cauza încălzirii globale.
În opinia cercetătorilor, autorii Fundación Ecológica Universal FEU-US au calculat greşit ritmul încălzirii globale, atunci când au prezis o creştere în medie a temperaturii climei de pe Terra cu 2,4 grade Celsius, în comparaţie cu epoca preindustrială, relatează joi, publicaţia britanică The Guardian.
Citiţi şi: Lumea, la un pas de criza alimentară
Încălzirea cu 2,4 grade până în 2020, ceea ce înseamnă o încălzire cu 1,4 grade în următorii 10 ani, este de 6-7 ori mai mare decât în majoritatea predicţiilor în domeniu şi nu are nicio bază fundamentată, susţine, într-o scrisoare, climatologul NASA, Gavin Schmidt.
România ar putea fi lovită de o criză alimentară
Serviciul pentru mass-media din cadrul Asociaţiei Americane pentru Progresul Ştiinţei a emis un comunicat, în care încearcă să infirme, cu argumente, cifrele greşit prezentate de FEU-US referitoare la iminenta criză alimentară.
Spre 2020, populaţia de 7-8 miliarde de oameni ai Planetei va suferi de o criză gravă de alimente, care la grâu va fi de 14%, la orez - de 11%, iar la porumb de 9%, susţin autorii raportului. Acest deficit va fi afectat şi de baza de furaje pentru animale, ceea ce va însemna preţuri mai mari la carne.
Oamenii de ştiinţă americani consideră că previziunile climatice realizate de echipa de la FEU-US ignoră rolul oceanelor de a absorbi căldura, ceea ce, în opinia lor, a şi condus la un rezultat incorect.
foto: guardian.co.uk
Pe de altă parte, autorii previziunilor sumbre consideră că dreptatea este de partea lor şi intenţionează să-şi apere legitimitatea supoziţiilor, notează The Guardian.