Laura Mureşan, Ligia Arghir, Vlad Ciobancai şi Dan Braşovean au construit un robot capabil să găsească şi să strângă PET-uri de pe un lac. După ce proiectul lor a câştigat competiţia UBBots 2011, de la Cluj, cei patru tineri au primit oferte de angajare de la mai multe firme.
Proiectul studenţilor clujeni, numit simbolic „SwimGreen", s-a desfăşurat în cadrul unui curs opţional de Roboţi inteligenţi ţinut la Facultatea de Matematică şi Informatică a Universităţii „Babeş Bolyai" de către profesorul Mihai Oltean. Nu au fost singurii care au lucrat la astfel de roboţei, întrucât acel curs a fost urmat de 32 de studenţi care au fost împărţiţi în opt echipe. Pe lângă SwimGreen au mai fost construiţi roboţi care care plantează copaci, pun gresie, servesc masa sau curăţă, duc poşta sau care sting incendii. Cu toţii au fost prezentaţi şi puşi în funcţiune la finalul semestrului, într-un examen-competiţie. Evenimentul, botezat UBBots 2011 - Zilele roboţilor inteligenţi, a avut loc pe 9 ianuarie şi a atras mult public şi sponsori generoşi.
Studenţii au primit pentru realizarea roboţilor aparatură care a costat aproximativ 100.000 de lei, ce a fost achiziţionată printr-un proiect de cercetare obţinut de universitate. Cu toate acestea, roboţii urmează să fie demontaţi, pentru că resursele universitare sunt limitate şi nu permit păstrarea prototipurilor.
„Marea grijă a fost să nu-l udăm"
Roboţelul construit de către studenţii Laura Mureşan (Mediaş), Ligia Arghir (Botoşani), Vlad Ciobancai (Sălaj) şi Dan Braşovean (Cluj), colegi în anul III, a obţinut cele mai multe premii, mai ales datorită complexităţii acestuia. „Deplasarea pe apă este mult mai dificilă decât cea pe uscat. Ne-a dat mult de furcă până când să programăm robotul să oprească la timp şi la distanţa potrivită. Pentru că pe apă, atunci când barca opreşte, ea continuă să se mişte încă puţin.