După un an marcat de puternice tensiuni între SUA şi China, preşedintele chinez, Hu Jintao, a sosit la Washington pentru o vizită oficială de patru zile, minuţios pregătită, dar care nu va aplana numeroasele divergenţe.
Vizita preşedintelui chinez, prima sub Administraţia Barack Obama, a iscat o adevărată partidă încrucişată de şah între responsabilii chinezi şi americani la Washington şi Beijing, care evocă dorinţa normalizării relaţiilor bilaterale. Dar, analiştii arată că impozantul protocol cu derularea covorului roşu şi loviturile de tun în onoarea liderului chinez nu vor masca amploarea divergenţelor de fond dintre cele două ţări. Potrivit Eurasia Group, rezultatele concrete ale vizitei vor fi limitate la sectorul energetic alternativ şi la contracte comerciale importante, dar subiectele mai vaste ale fricţiunilor vor persista. Printre disputele dintre Washington şi Beijing se află, între altele, refuzul Chinei de a răspunde aşteptărilor de reevaluare a yuanului, diferende comerciale, vânzarea de arme americane Taiwanului, vizita în SUA a lui Dalai Lama, Premiul Nobel pentru Pace disidentului Liu, libertatea internetului, Coreea de Nord sau rivalităţile din Pacific.
Chiar în zona acordurilor comerciale persistă un adevărat război economic, cu tendinţe protecţioniste de ambele părţi. Tradiţional marcate de suişuri şi coborâşuri, relaţiile chino-americane au început să se deterioreze după vizita preşedintelui american Obama la Beijing în 2009, când China ieşea cu capul sus din criza financiară internaţională. După acea vizită la Beijing, Obama a fost criticat în SUA pentru timiditatea cu care a abordat chestiunile spinoase, lăsând impresia unei puteri americane influen¬ţate de noua putere asiatică emergentă, China. Înainte de vizita lui Hu în SUA, şeful Casei Albe a promis că în discuţiile bilaterale nu va eluda spinosul dosar al drepturilor omu