Pecetea Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste (URSS) a rămas neatinsă la Hunedoara. Steaua lui Stalin veghează asupra oraşului de pe turnul gării. În stabilimentul aproape părăsit, de unde trenurile personale mai pornesc, pustii, spre Simeria, deceniile şi-au pus amprenta pe cele două fresce care îi înfăţişează pe muncitorii sovietici lucrând sau petrecând în aer liber.
REPORTAJ: Ruinele combinatului siderurgic din municipiul Hunedoara, aur pentru fierari
În urmă cu o jumătate de secol, pe poarta de intrare în municipiul de la poalele castelului a trecut, însoţit de alaiul oficialilor sovietici şi români, cel mai important om al URSS la acea oră, Nichita Hruşciov. De la vizita din iunie 1962 a celui care deţinea puterea supremă în Uniunea Sovietică şi până în prezent, doar timpul a mai modificat aspectul gării construite de muncitori ruşi şi împodobite cu Steaua lui Stalin.
FOTOREPORTAJ: Incursiune în sălbăticia pădurilor din Munţii Retezat
FOTOGALERIE Cum a fost „trezit la viaţă” un castel îngropat în legende înfiorătoare
FOTOGALERIE ”Mordor” de Hunedoara: ruinele refuzate ca loc de filmare de scenariştii filmului "Ghost Rider 2" cu Nicolas Cage
Simbolul sovietic a rămas neatins, în vârful turnului gării. Anii i-au transformat strălucirea metalică în rugină, însă nimeni n-a îndrăznit să coboare steaua sau să o înlocuiască.
Ceasul aceluiaşi turn roşu s-a oprit de mult. Încăperile staţiei CFR sunt, în marea lor majoritate, pustii şi au fost încuiate pentru ca boschetari să nu se mai adăpostească în ele.
SPECIAL - Ce au aflat cititorii americani ai secolului trecut despre Hunedoara
Fostul restaurant, sălile de aşteptare, autogara veche au fost ruinate. În fiecare noapte, luminile sunt stinse iar întunericul cuprinde staţia care, în trecut, animată de miile de navetişti ce luau trenul spre halt