Ciorbă de legume, pilaf şi ghiveci sunt cele trei feluri de mâncare pe care Spitalul de Urgenţă Craiova le serveşte obsesiv bolnavilor de cel puţin o săptămână. Asta în timp ce la sala de mese este afişat alt meniu.
Cum arată mâncarea într-un spital care se visează de categoria întâi? Ca să afli trebuie să mergi la Spitalul de Urgenţă Craiova, unde bolnavii sunt serviţi de mai bine de o săptămână cu aceleaşi trei feluri de mâncare. Iată, de pildă, meniul bolnavilor pe data de 18 ianuarie. Pentru regimul comun: ceai, gem şi pâine la micul dejun, ciorbă de legume şi ghiveci de legume la prânz, iar la cină, ceai şi pilaf. Diabeticii au primit în plus caşcaval.
Pe 19 ianuarie s-au servit aceleaşi feluri de mâncare, dar într-o ordine diferită. Adică pilaf la prânz şi ghiveci la cină. Cât despre calitatea mâncării, este suficient să-i asculţi pe bolnavi ca să îţi dai seama că zeama lungă, fără nici un gust, nu poate ajuta un bolnav să se întremeze, ci doar să dea jos kilogramele în plus.
În Clinica de Neurochirurgie, masa se serveşte la pat, pentru că majoritatea bolnavilor sunt operaţi. De cei mai mulţi se îngrijesc rudele, care aduc mâncare de acasă, dar sunt şi câţiva bolnavi care au gustat mâncarea din spital şi după aceea au regretat. Adrian Crăciun este unul dintre ei. Bărbatul, din Galicea Mare, primeşte mâncare de acasă, pentru că nu o suportă pe cea de la spital. El spune că este mai proastă decât mâncarea de la Spitalul Militar din Craiova, unde a fost internat cu câteva luni în urmă: „La Spitalul Militar primeai în fiecare dimineaţă o bucăţică de unt. La prânz aveai trei feluri de mâncare, la alegere, iar seara carne de pasăre. Aici mâncarea este foarte proastă: nu are nici un gust şi arată oribil“.
Fără apă de băut
Sunt alte secţii în care bolnavii nu au nici apă de băut. În Clinica de Chirurgie III, care este aproape î