Volumul total al împrumuturilor firmelor şi populaţiei de la bănci va creşte cu 7% anul acesta, estimează analiştii UniCredit. Economiile din regiune îşi revin greu din cauza lipsei creditelor. Sursa: REUTERS
Băncile din România vor da anul acesta populaţiei şi firmelor mai multe credite. Creşterea este estimată la 7% pentru acest an, pentru ca să ajungă, anul viitor, la 10,5%, potrivit analizelor realizate de specialiştii UniCredit cuprinse într-un raport lansat ieri la Viena. Cu tot îngheţul resimţit de piaţă, creditarea a urcat în 2010 cu 3,8%, după un avans de 3,4% în anul precedent, potrivit datelor UniCredit.
De altfel, revenirea uşoară a economiilor din sud-estul Europei pe parcursul lui 2010 s-a făcut practic fără credite. Bilanţul pe anul trecut arată că atât cererea, cât şi calitatea creditelor s-a deteriorat. Sunt însă două excepţii: Serbia şi Croaţia. Aici, creditarea a continuat firav susţinută mai mult de guvern cu proiecte de infrastructură. Aşa au fost posibile creşterile în sectorul creditelor, în 2010 faţă de 2009, de 28% şi respectiv 6%.
În România creşterea s-a datorat sectorului privat. Avansuri mai moderate au fost înregistrate în Bulgaria şi Bosnia, unde creditarea în sectorul retail a fost împiedicată de cererea de cosum foarte scăzută din partea sectorului privat, unde investiţiile au fost foarte slabe.
"Dacă revenirea economică va începe cu ultimul trimestru din 2010, creditarea pare să prindă şi ea un mic avânt până la un procent-record de 7% creştere de la un an la altul în 2011, faţă de 3,8% cât este estimat pentru 2010. În aceste condiţii, motorul creşterii pare să fie tot creditarea pentru sectorul corporate" din România, relevă studiul.
În schimb, în Bulgaria creşterea pare să fie ceva mai echilibrată având în vedere că cererea de împrumuturi pe retail pare să o depăşească pe ce