Unul dintre cei mai cunoscuţi exegeţi ai Renaşterii, profesor la universităţi de renume precum Harvard sau Sorbona, Nuccio Ordine explică cum se aplică principiile lui Machiavelli în politica europeană de astăzi.
Profesorul Nuccio Ordine a venit la Bucureşti pentru a susţine o conferinţă atipică, despre literatură, ştiinţe politice şi economie, intitulată „Râsul în politică: Niccolò Machiavelli".
Profesorul italian explică, plecând de la expresia lui Machiavelli „scopul scuză mijloacele", că scriitorul florentin nu a scris niciodată aşa ceva şi că nu este pe deplin înţeles de politicienii care îl citesc ca pe Biblie astăzi (în Italia, doi politicieni au scris prefaţa unor reeditări ale „Principelui": Benito Mussolini şi Silvio Berlusconi): „El a spus că Principele trebuie să fie abil şi capabil să poarte mai multe măşti, să păcălească. Dar e o mare diferenţă, pentru că politicienii păcălesc în interes propriu, nu în interesul statului. Asta este o problemă fundamentală în Italia, în România, în Europa de astăzi".
În căutarea candidatului ideal
Machiavelli a văzut politica ca pe „unica doctorie care ar putea vindeca toate relele. Un principe bun trebuie să fie un bun medic al societăţii, pentru că politica este un rău care nu face lumea fericită. Cercetătorii de azi au ajuns la concluzia că politica a devenit un fel de terapie pentru un corp social deja bolnav", analizează Nuccio.
În general, la alegerile politice din întreaga lume nu este ales candidatul ideal, ci cel mai puţin rău din rândul celor înscrişi, mai spune Ordine.
Comedia, oglindă a societăţii
Machiavelli era de principiul că nu există literatură serioasă şi literatură comică. De foarte multe ori, registrul comic poate schimba anumite situaţii din lumea politică.
Regulile de bază ale comediei pot fi aplicate teatrului lumii, vieţii sociale. În cea mai cunoscută