La Muzeul de Istorie va fi o expoziţie numismatică în premieră. Târgoviştenii vor putea vedea şi chipurile lui Mircea cel Bătrân şi Alexandru cel Mare inscripţionate pe monede descoperite în Târgovişte.
Peste 1000 de piese, monede şi bijuterii, vor fi expuse la Muzeul de Istorie în această lună. Astfel, târgoviştenii vor avea ocazia să vadă piese valoroase din aur şi argint din antichitate şi până în epoca medievală. În vitrinele muzeului poate fi admirată o sârmă din aur care datează de acum şase mii de ani şi care era folosită fie ca monedă de schimb în comerţ, fie pentru a se confecţiona bijuterii.
“Această piesă era folosită ca un fel de troc, pentru că înaintea monedei se folosea acest schimb în natură. Practic, din această sârmă se putea tăia diverse bucăţi mai mici care aveau o anumită valoare. Nu are o dimensiune foarte mare, dar este specială, pentru că în epoca neolitică se foloseau metalele preţioase, mai ales aurul”, a declarat pentru Adevărul de Seară Irina Cîrstina, muzeograf.
Piesa a fost descoperită în localitatea dâmboviţeană Morteni. Târgoviştenii mai pot vedea şi o monedă care datează din secolul al IV-lea înainte de Hristos. Este vorba despre o drahmă grecească emisă în oraşul Histria şi este una dintre cele mai vechi monede de pe teritoriul ţării. Expoziţia se va deschide pe 24 ianuarie.
Muzeul de Istorie are în patrimoniu tezaure getodacice şi monede greceşti emise în Macedonia, dar şi alte câteva piese rare. Vor fi expuse tezaure de epocă romană, atât din timpul Romei Republicane, dar şi din perioada Imperiului Roman. Din epoca medievală vor fi expuse descoperiri din cuprinsul oraşului, printre care şi un tezaur de pe vremea lui Mircea cel Bătrân, care a avut iniţial 6000 de piese, dintre care se vor afla în vitrină doar cele mai reprezentative. “Vom avea o vitrină specială cu descoperiri monetare otomane de pe teri