Foto: Thinkstock Astm, alergie, conjunctivită. Sunt principalele boli care-i ameninţă pe cei care locuiesc într-o casă cu mucegai. Pivniţa, beciul, baia neventilată, bucătăria, debaraua, balconul închis sunt spaţii care oferă condiţii optime de apariţie şi dezvoltare a mucegaiului.
Primăvara e încă departe şi totuşi te chinuiesc crizele de astm alergic. O cauză poate fi mucegaiul din propria locuinţă. Moda caselor extrem de bine etanşeizate cu termopane, izolaţii interioare şi uşi metalice creează condiţii excelente de apariţie a mucegaiului în diferite colţuri ale casei. Mucegaiul este o formă de ciupercă ce se dezvoltă acolo unde există umiditate foarte mare: în baie, bucătărie, lângă maşina de spălat, în jurul chiuvetei, în camerele cu tapet, cu pardoseală, în spatele plăcilor de teracotă, în jurul ferestrelor etc. De asemenea, mucegaiul îşi face simţită prezenţa foarte rapid după inundaţii, acolo unde clima este umedă sau unde încăperile sunt slab ventilate.
Noile construcţii au câştigat în dimensiune, arhitectură modernă, izolaţie termică şi fonică, dar au pierdut ventilaţia naturală asigurată de „tocăria” din lemn ce permitea oxigenarea permanentă a locuinţei. Titel Voineag, administrator, Societatea TELE GSM CONSTRUCT, spune că mucegaiul se iveşte tocmai din cauza „montării tâmplăriei tip termopan din PVC, a montării uşilor de metal la intrare şi în interior, neaerisirii constante a băilor, uscării rufelor în locuinţă, plantelor, gătitului etc.”. Astfel, frecvent, în acest tip de locuinţe, se înregistrează depăşiri ale valorilor normale ale temperaturii ambientale (între 20 şi 24 grade Celsius) şi ale umidităţii (între 40% şi 60%). Consecinţa: apariţia condensului care duce la mucegai.
Şi să mai adăugăm că, în 24 de ore, un om produce doar prin respiraţie 2 litri de condens, iar alţi 4 litri se formează în bucătărie, atunci când se prep